Hafız Dursun ALTUNDAL
BİR GÖNÜL ADAMI
HAFIZ DURSUN ALTUNDAL
Doğumu ve Eğitimi
Hafız Dursun Altundal, 1936 yılında Kızılcahamam ilçesinin Yukarı Kise Köyünde doğdu. Dursun Altundal hafızlığı 18 - 19 yaşında, evli ve bir çocuk sahibi iken babası Hafız Süleyman Altundal’da bitirdi.
Daha sonra İstanbul Nuruosmaniye Kur’an Kursu’nda Hafız Hasan Akkuş’dan Kur’an’ı Kerim’i usulüne uygun okumadersleri aldı. Nuruosmaniye Kur’an Kursu’ndaki eğitimibir yıl sürdü. Dursun Altundal’ın ailesi dededen toruna üç nesil ünlü Kur’an okuyucusu yetiştirdi. Dede Mehmet Altundal, oğul Süleyman Altundal, torun Dursun Altundal.
Görevleri
İstanbul’daki eğitimini tamamladıktan sonra 1956 yılında vatani göreviniyaptı. Dönüşte, köyünde ücreti köy halkı tarafından ödenmek üzere 6 ay imamhatiplikyaptı. Daha sonra Kızılcahamam Merkez Camii imam-hatipliğine atandı.06.05.1967 tarihinde Ankara Altındağ İlçesi Ahievran Camii imam-hatipliğinenakledildi. 09.03.1972 tarihinde Yenimahalle İlçesi Ulu Camii imam-hatibi oldu.17.01.1994 tarihinde bu cami imam-hatibi iken emekli oldu. Bir süre görevliolarak aynı ilçe Çavuşoğlu Camii’nde de imam-hatiplik yaptı.
Evliliği ve Çocukları
Hafız Dursun Altundal, 1952 yılında Hacer Hanımla evlendi. Bu evliliktenSüleyman ve Eyüp isimli oğulları ile Fatma ve Hatice isimli kızları dünyayageldi. Eşi ve çocukları halen hayattadır.
Vefatı ve Defni
Hafız Dursun Altundal, 1996 yılı Ramazan ayında yurtdışındakivatandaşlarımıza dini hizmet vermek üzere Almanya’nın Stutgart şehrine gitti. 21Nisan 1996 günü orada iken ikindi namazında Rahmet-i Rahman’a kavuştu.Cenazesi Türkiye’ye getirildi ve 24 Nisan 1996 günü kendi köyünde defnedildi.Ruhu esen kalsın.
Okuduğu Kur’an’ın nuru ile kabri aydınlansın.
Emekli İmam-Hatip Kamil Çöllüoğlu, Hafız Dursun Altundal hakkında şudeğerlendirmeyi yapıyor:
- Ben Dursun Altundal’ın nerede ve nasıl dini ve mesleki eğitim aldığınıbilemem. Babası Süleyman Altundal’dan Kur’an okuma eğitimi aldığınıduyardım. Dursun Altundal’ın Kur’an’ı Kerim okuyuşunu dinlerken,okuyuşunun insanı ürperten güzelliğini hep merak ederdim. Meşhurmevlithan ve gazel okuyucu, Hafız Sebilci Hüseyin gibi okuduğu duygusubende uyanırdı. Aynı zamanda hoş sohbet bir meslektaşımızdı. Kendisi ileilk kez Kızılcahamam’da görev yaptığı yıllarda tanıştık. GöreviniAnkara’da bir camiye nakletmeyi düşünüyordu. Bu düşüncesini banasöyledi. Ben de Ankara’da bir göreve nakli için yardımcı oldum.Ankara’ya görev nakli yaptıktan sonra, Ankara cemaati ve meslektaşlarıarasında sevilen ve sohbeti aranan bir kimse oldu. Son görev yeri olanYenimahalle 4.Durak Camii’nde görev yaptığı sürece, kendisini cemaatinede çok sevdirdi. O camiden emekli oldu. Emekli olduktan sonrada haftadabir gün görüşür, sohbet ederdik.Ömrünün son yıllarında zaman zaman yurt dışına batı Avrupa ülkelerinegitmeye başladı. Oğlu Süleyman da oradaydı. Kalbi rahatsızdı. Son kezgidişi öncesinde kendisi ile görüştük, ben kendisine “sen birazrahatsızsın, gitmesen iyi olur, biraz dinlen” dedim. Fakat, Avrupa’ya gittive bir ikindi namazı öncesinde Yüce Allah’ın rahmetine kavuştu. Allah rahmetini ondan ve bizlerden esirgemesin.
Hemşehrisi ve meslektaşı İhsan Bulut, Hafız Dursun Altundal hakkında şudeğerlendirmeyi yapıyor:
- Dursun Altundal Hoca Gençlik Parkında çok otururdu. Çok efendi, çokkibar, çok tatlı bir ağabeydi. Ben de bazı meslektaşlarla beraber fırsatbulunca Gençlik Parkına giderdim. Dursun Altundal Hoca’nın iyi giyimlive sükseli tavırları vardı. Güzel yürürdü, ben kendisine takılırdım,“Dursun ağabey, ben senin gibi bir giyinebilsem, Ankara bana vız gelir”derdim. Dursun Altundal Hoca bana, “İhsan senin başka işin yok mu,sen benimle neden uğraşıyorsun?” derdi. Allah rahmet eylesin, çok tatlıbir insandı. Beraber konuşurduk, sohbet ederdik. O hiçbir zamanar kadaşlarının, meslektaşlarının aleyhinde konuşmazdı. O zamanlarYenimahalle Ulu Camii’nde görevliydi. Kendisine has tatlı bir okuyuşuvardı ve o tavrından hayatı boyunca vaz geçmedi.
Genel Bir Değerlendirme
Hafız Dursun Altundal, gönülleri ürperten etkili sesi ile okuduğu Kur’an’ı Kerim, kaside ve ilahileri ile dinleyenlere zevkli dakikalar yaşatırdı. Dost bir insandı. Dost toplantılarında hoş bir ortamın oluşmasına sebep olurdu. Yaptığı şakalarla meslektaşları arasındaki toplantılarda dikkatleri üzerine toplardı. Bu tür toplantılarda hiç beklenmedik zamanlarda bir “AH!” çeker, bazen bir kaside,bazen bir ilahi okuyarak, toplantının havasına manevi zenginlik kazandırılmasına ön ayak olurdu. Bu ve benzeri davranışları ile meslektaşları arasında sevilirdi.Güzel yüzlü bir insandı. Güzel giyinirdi. Ahlakı da güzeldi. Taşıdığı dini hizmet mesleğinin vakarını ve onurunu titizlikle korurdu. Büyüklerine karşı büyük saygısı vardı. İyi bir aile reisi idi.
Yorumlar -
Yorum Yaz